Föregående sida

(Winsarps nyinvigning - artikel tidigare införd i Vagnhistoriska Sällskapets tidskrift Ekipage nr 1996/2)

Kungapar och landshövding på Winsarp

Av Lennart Wasling
 

I Västergötlands gamla gränstrakter mot Halland, som ju förr hörde till Danmark, byggdes på medeltiden minst tjugo stenhus som försvarsanläggningar. De flesta revs dock på 1600-talet efter kunglig befallning och endast två stenhus är bevarade. Båda ligger i närheten av Ulricehamn. Det mest kända är förmodligen Torpa söder om staden; det något mindre kända heter Winsarp och ligger halvannan mil norr om staden.

Det senare har renoverats under det gångna året och återinvigdes nyligen i närvaro av lokalt kungapar och landshövding.

Winsarps stenhus byggdes i slutet av 1400-talet när medlemmar av den verkligt gamla Vindstorpa-ätten residerade där. De hörde till landets mäktigaste med flera riksråd bland sina medlemmar. Huset byggdes som försvarsanläggning mot danskarna, som ju ofta trängde in i landet längs åarna mot västerhavet. Överallt i gränsbygderna låg dessa s.k. stenhus, som var boningar för högadeln. Ibland används numera beteckningen slott på dessa byggnader, men det bör reserveras för kungliga boningar.

Historien är inte känd i alla detaljer, men det troliga är att stenhuset brändes av danskarna 1566 och att ägaren — en gren av ätten Gyllenstierna — då övergav stället. När det på 1600-talet krävdes att alla stenhus skulle rivas lyckades man ändå få behålla detta, med motiveringen att det användes som sädesmagasin.

VHS:are ny ägare

Winsarp ägs sedan 1990 av Göran och Solvig Wigén, som då lämnade Stockholm för ett lugnare liv i en anrik miljö. Göran är känd i VHS-kretsar för sitt stora intresse för både hästvagnar och gamla bilar och blev vid senaste årsmötet invald i VHS:s styrelse.

Ett av Görans stora intressen är byggnadsvård och han har lagt ner ett omfattande arbete på att rusta upp huvudbyggnaden i trä, vars äldsta delar är från 1680-talet.

Det äldre stenhuset har med åren blivit illa åtgånget och inte minst tidigare renovering med cement i fogarna har förstört fasaden. En ny renovering har genomförts under året och omfattat bl.a. avlägsnande av flera lager gammal puts. Den har utförts av byggnadsarbetare som genomgår en kurs för att lära sig äldre byggnadstekniker. Länsantikvarien har övervakat arbetet. Förhoppningsvis ska det nu stå emot yttre fiender, som numera inte är främmande härar utan luftföroreningar och »tidens tand».

Kungapar och landshövding

Det sparades inte på pompa och ståt när det så var dags för återinvigning av Winsarps stenhus i slutet av augusti. Först kom landshövdingen i Älvsborgs län Bengt K Å Johansson i öppen vagn. Efter honom följde det lokala kungaparet av Bogesund (gamla namnet på Ulricehamn) i ytterligare en öppen vagn.

Omkring fyra hundra personer hade lockats till invigningen. För många var det första gången man kom till Winsarp och dess unika miljö. Under senare år har allmänheten visserligen haft möjlighet att se stenhuset vid några tillfällen, men tidigare var det aldrig öppet för andra än de som fått särskilt tillstånd av ägarna.

Invigningsceremonin inleddes med trumpetfanfar, varefter landshövdingen talade och låste upp dörren till stenhuset. Slottsfrun Solvig Wigén ägnade sedan eftermiddagen åt att berätta gårdens historia för alla intresserade.

Kulturförening

För några år sedan bildades Winsarps Kulturhistoriska Förening. Dess främsta syfte är att äga inventarierna i det gamla stenhuset. Vid tidigare ägarbyten har en del av det som rätteligen borde följa huset skingrats. Några kopior av gamla inventarier har införskaffats och man hoppas även finna något av det försvunna så småningom.

Vagnsrenovering

Föreningen har även andra aktiviteter på sitt program och har bl.a. anordnat en temadag för vagnsrenoverare.

I denna tidning har vi tidigare berättat om arbetet, att i studiecirkelform renovera en gammal hästvagn. Av en ortsbo fick föreningen en illa medfaren Tidaholms-gigg. Under den gångna vintern ägnades åtskilliga kvällar åt arbetet med denna. Den var en av de föremål som ställdes ut i parken runt Winsarp och som fick många beundrande blickar. Även andra vagnar fanns där och även två hästekipage som skjutsade åklystna besökare runt denna fina augustidag.

Världens äldsta

Föreningens mest uppmärksammade ägodel är en bil av det franska märket Mathis från 1912. Och inte vilken bil som helst. Det har nämligen visat sig att denna bil är äldst i världen av detta märke. I Frankrike finns bara en till från 1910-talet, resten är från 1920-talet — yngre bilar finns inte, för sedan såldes fabriken till Ford och Vedette-bilarna tillverkades där.

Bilen, som föreningen fått från närbelägna Lönnarp (mest känt som filmernas Änglagård) har också varit föremål för renovering och chassit är nu klart. Karossen kommer att iordningställas under innevarande vinter och förhoppningsvis kan bilen var helt klar till påsken 1997. Bara någon dag före invigningen lyckades man få igång motorn och inför den församlade skaran vid invigningen startade motorn på första vevtaget och landshövdingen fick därefter göra en kortare åktur.

VHS var också representerat vid Winsarp denna dag. I ett stånd stod Ingemar Lindqvist och sålde sällskapets trycksaker. Han hade även en vagn med sig som demonstrerades och provkördes i Winsarps park.

<Klicka på bilderna>
 


Arne Johansson och landshövdingen
 

Lennart Wasling och Göran Wigén
 

Arne och Nils Dahlbeck
 

Bilen framför stenhuset

 


 
Föreningen Änglagårdsbilen – startsida