Åter till:
Notisstart
Huvudsida


Släktens vapen

Rätt att använda vapnet

1990 komponerade Jesper Wasling släktvapnet "Wasling" till sig och sin familj . Vapnet blev senare godkänt av övriga ättlingar till Ragnar Wasling samt Helge Wasling med familj. Också systrarna Dagny och Valborg med familj och deras barn har rätt att föra vapnet.

Sköld

Vapnets huvudmotiv är en kärve, som finns i två varianter: normal och avhuggen. Den avhuggna är på sätt och vis en vase, men ändå inte -- det är en lek med symboler. Färgen på kärven är gul (eller guld om man hellre vill). Fältet är svart.

Hjälm

Hjälmen är sluten. Svensk tradition medger detta (s.k. stickhjälm) för icke adliga släkter och öppen hjälm för adliga. På vapnen här nedan finns flera varianter av den slutna hjälmen samt ett exempel på tunnhjälmen som var stickhjälmens föregångare.

Hjälmen ska alltid prydas med en hjälmprydnad (=krest). Waslings huvudkrest är två svarta vingar med gula vingpennor. Men det är alltid tillåtet för en vapenbärare att ändra hjälmprydnaden för att skapa ett briserat vapen. Men då måste skölden lämnas oförändrad, annars skapas ett helt nytt vapen.

Täcke

Vapentäcket är svart med guldfoder. Om man avbildar skölden med en hjälmbindel skall denna vara omväxlande gul och svart. Exemplen nedan visar två typer av täcken: lövverk (1-3) och hjälmtäcke (4).

Symbolik

Färgerna (tinkturerna) syftar på Västergötlands färger.

Kärven är dels talande för namnet (wase=kärve, knippe), dels minnande om släktens traditioner som bönder.

Vingarna anspelar på den gamla gården Onsered (Odinsrydh). Oden följdes alltid åt av två korpar och dessa är nu upptagna i vapnet.

Bitecken

För att skilja mellan olika personer får ättlingarna till Carl-Edvard Petterson lägga till ett eller flera bitecken. Några förändringar av tinkturen (byte av färg) får dock inte göras och kärven ska alltid vara den dominerande bilden i vapnet. Det lämpligaste är att på något sätt ändra hjälmprydnaden eller att lägga till en bild i skölden.

 

Krona

Den krona som här pryder kärven är speciellt komponerad för släkten. Den markerar ingen rang utan är endast en prydnad. Inte desto mindre är den endast förbehållen släktens medlemmar. Kronan är byggd av en ring som bär upp fyra bevingade kärvar. Färgen kan vara guld eller silver, allt efter tycke och smak.

Krona

Fana

Fanan är vapenskölden på en duk. Andra varianter av fanan kan förekomma, men kan inte räknas som heraldiskt riktiga släktfanor, även om de kan vara rätt kul sådana.

Heraldiska fanor med en egen utformning som skiljer sig från skölden finns inte i Sverige men är vanligt i England. Däremot är det inget som hindrar att en sådan fana komponeras.

Fana

Beskrivning (blasonering)

Sköld 1: I svart fält en kärve av guld.
Sköld 2: I svart fält en avhuggen kärve med två hängande ax av guld.
Krest: Sluten, två svarta (korp-)vingar med vingpennor av guld.
Täcke: Svart med foder av guld.

Vasa5

 


1 Avhuggen kärve
Vasa21
2 Avhuggen kärve
Vasa7
3 Kärve
Vasa81
4 Vase

 

Vapnet har publicerats i tidskriften Vapenbilden nr 34 1994,
som utges av Svenska Heraldiska Föreningen,
och vars redaktör är skaparen av vapnet Jesper Wasling