Start

Medlemskap

Styrelse

Adresser

Stadgar

 
 

Wilhelm von Braun

– 1840-talets populäraste författare!

Hans skabrösa dikter och satiriska noveller lockade en bred publik. Wilhelm von Braun har satt flera avtryck i vår litteraturhistoria, men idag är han ändå nästan glömd.

Välkommen att ta del av hans författarskap och av det litterära sällskap som »förbereder firandet av minnet av hans 200-åriga födelsedag år 2013» — som det står i stadgarna.

Firandet är överstökat, och vidstående bok gavs ut vid detta tillfälle.

Kalla fakta

von Braun, Wilhelm, 1813–60, författare. B. blev löjtnant 1839 men tog 1846 avsked från det militära. Han debuterade med Dikter (1837–38) och samlade sedan sina dikter och prosastycken i litterära kalendrar, från Calle (1843) till Borup (1860), sammanlagt ett tiotal. Med sin grovkorniga humor, sin sentimentalitet och sin småborgerliga rabulism var han under några decennier en av landets populäraste poeter.

  Ur Nationalencyklopedin.

 

Nyligen utkom boken Wilhelm von Braun — Den där som damerna aldrig läst. Den behandlar olika sidor av författaren och hans diktning. Särskild tonvikt läggs på tidigare opublicerade dikter. Bland dem finns många som är både skabrösa och »equivoqua». 190 sidor.

   Boken kostar 150 kronor. Ingen fraktkostnad! Beställ boken genom att skicka ett mejl till sällskapets redaktör (se adress till vänster).

 

Wilhelm von Brauns Punsch är framtagen genom sällskapets försorg. Den finns att köpa på Systembolaget.

Läs om punschen.

 


Omslaget till boken.
Det gröna, stickande bladverket är en varning för de dikter
som författaren själv samlat under rubriken Etternässlor.

Teknisk information: Lämplig skärmupplösning 1024x768 pixlar; Cookies används inte.

 


 
Wilhelm von Brauns startsida