Till föregående sida

Varför är svenska flaggan gul och blå?

av Jesper Wasling

Jesper Wasling (f. 1967) är historiker med
specialinriktning på heraldik (vapensköldar).
Han är sekreterare i styrelsen för Svenska Heraldiska Föreningen
 

Allt om Sveriges flagga: 1. utan bilder 2. Bilder
 

Krig och politik

Ibland sägs det att vår flagga fått sina färger från himlen och solen. Kanske är det gyllene sädesfält som gett den gula färgen?

Det låter fint, men en sådan symbolik stämmer aldrig för Europas länder. I nya länder, som tidigare kolonier i Afrika eller Asien, vill man möjligen förklara den gröna färgen med skogen eller den gula med solen. Här i gamla Norden är den historiska verkligheten inte lika poetisk. Här handlar det mer om krig och politik – i vårt fall var ärkerivalen Danmark.

De första uppgifterna om vår blå flagga med gult kors – den kristna symbolen – är från mitten av 1500-talet. Men färgerna fanns redan i Sveriges riksvapen, som infördes på 1300-talet: en blå sköld med tre kronor i guld. Riksvapnet hämtade sina färger från Folkungaättens lejonsköld, som i sin tur är inspirerad av den Erikska ättens vapen. Då är vi tillbaka på tidigt 1200-tal.

På den tiden var länders (om det fanns några länder då?) och släkters vapensköldar ett slags ”motvapen” mot fienderna. Den Erikska ätten skapade sitt vapen, tre lejon i guld på ett blått fält, genom att helt enkelt vända på färgerna i Danmarks vapen, tre blå lejon på ett fält i guld.

Detta är alltså bakgrunden till att gult och blått hamnade på riksvapnet Tre kronor. Sedan det införts på 1300-talet blev blågult allt vanligare i Sverige, t.ex. som fälttecken när soldater eller sjömän drog ut i krig.

När det sedan blev dags att skapa en svensk flagga på 1500-talet kom inspirationen återigen från Danmark – för att markera motstånd. Svenskarna tog en ”motflagga” med samma utseende, men egna färger från riksvapnet.

Flaggan är känd sedan 1557; den blev officiell 1906.

(Svenska flaggans dag infördes 1916; nationaldagen 1983.)
 

Enligt en legend tillkom Sveriges flagga då Erik den helige såg ett gyllene kors mot den blå himmelen år 1157. (Förmodligen var det bara rester av något förbipasserande reaplan han såg!)

 

 

Dannebrogen

Danmark hade Dannebrogen – världens äldsta flagga som ännu används. Den är belagd från 1300-talet; myten säger redan 1219. Äldst tillsammans med (hertigdömet) Österrike. Dannebrogen är en s. k. korsflagga.

Dannebrogen hade ”syskonflaggor” med samma utseende i bl. a. Schweiz, Savoyen och Wien samt med omvända färger i England, Aragonien, Genua, Trier och Rom. Dessa var mäktiga centra under medeltiden och har det gemensamt att de gränsar till det frankiska riket, som gjorde anspråk på den (tysk)-romerska kejsarkronan.

 

Norska flaggan

Den norska flaggan antogs av stortinget 1821. Den utgörs i grunden av dannebrogen, belagd med ett smalare blått kors som sinnebild för de norska fjordarna.

Flagglag

Sveriges första flagglag är från 1663. Att det länge var lite si och så med färgerna berodde på äldre tids färgeriteknik. Idag är det mer ordning och reda. i ”Förordning med riktlinjer för färgnyanserna i Sveriges flagga” från 1983 stadgas att färgerna, enligt den internationella standarden NCS, ska vara 4055-R95B (blått) och 0580-Y10R (gult). Så slipper man pyjamasblå flaggor med orange kors.

Men inte ett ord om varifrån färgerna kommer finns i lagen!